Hvorfor blir jeg syg når jeg har fri?
Mange oplever sygdom i ferier eller når eksamen endelig er overstået. Hvorfor bliver vi sommetider syge efter en periode med stress?
Endelig begynder ferien – men samtidig begynder forkølelsen, ondt i halsen eller influenzaen.
Du har måske flere gange oplevet at blive syg lige efter at en stresset periode er overstået? Kan kroppen udsætte et sygdomsudbrud til en mere gunstig periode eller tid?
Mange oplever det samme
Der er ikke noget som hedder at udsætte sygdomme. Når en sygdom vil og kan inficere os, så gør den det. For at forklare fænomenet må vi se nærmere på menneskets immunforsvar.
Vi har et medfødt immunsystem og et oparbejdet immunsystem. Når bakterier og infektioner forsøger at angribe kroppen, så møder de i første omgang modstand fra det “medfødte immunforsvar”.
Stress gør immunforsvaret effektivt. Du vil aldrig opdage 99% af de infektioner eller mikroorganismer som du kommer i kontakt med i løbet af dit liv – det medfødte immunforsvar håndterer disse. Men når systemet bliver overbelastet, begynder det andet immunsystem at gå i gang – det immunforsvar som vi har oparbejdet igennem vores liv indtil nu. Dette bruger dog lidt længere tid på at komme i gang, og det er dér vi mærker at vi bliver syge.
I en stresset periode begynder det medfødte immunforsvar at arbejde mere effektivt. Når vi er stressede, producerer kroppen nemlig stresshormoner i binyrererne som adrenalin og cortison, og disse hormoner kan påvirke det medfødte immunsystemet. Stresshormonerne kan “mobilisere” masse celler i immunsystemet. De kan for eksempel mobilisere specifikke celler, som kan “spise” bakterier før de bliver til reelle infektioner. På den måde kan det medfødte immunforsvar komme til at arbejde lidt mere effektivt. Altså er det mindre risiko for at blive syge når vi er stressede.
Men det er kun i en kortere periode du kan mobilisere immunforsvaret til at være mere effektivt. Hvis stressen bliver varig, går det medfødte immunforsvar tilbage til sin normale tilstand, og da er risikoen for at blive syg fuldstændig den samme. Derudover skal man huske at stress ikke kommer uden en pris. Langvarig stress kan f.eks. give højt blodtryk og øge risikoen for åreforkalkning og andre alvorlige følgesygdomme.
Derfor rammes vi i ferien
Det er altså en rigtig dårlig idé at stresse for at holde sig frisk. Men hvorfor rammer sygdommen når vi begynder at slappe af efter en stresset periode?
Der skal være en vis mængde viruspartikler i lungerne før vi f.eks får en influenza. Hvis du er stresset, kan du måske holde antallet af disse partikler nede en kortere periode. Men du har fortsat virussen i kroppen, og det betyder at i samme øjeblik som immunsystemet “slapper lidt af”, så bliver vi syge.
Ved et moderat stressniveau reduceres risikoen derfor for en infektion, men et intenst og langvarigt stress kan øge risikoen for infektion(er).
Man holder ikke bare infektioner nede når man er udsat for stress. Efter at have været udsat for hårdt stress kan immunsystemet faktisk blive svagere
Når vi er stressede, har vi desuden en tendens til at spise og drikke dårligere end i perioder hvor vi ikke har så meget stress på. Det bliver ofte masse kopper kaffe, cola og dårlig mad eller andet foran computeren. På den måde får vi ikke den optimale næring vi har brug for, men vi lever på vores reserver vi har i kroppen – og hvis virussen senere slår til, så kan man måske ikke mobilisere sit immunforsvar lige så effektivt som man tidligere kunne.
De bedste hilsner og pas godt på dig selv, fra os på Klinik KropsVærkstedet.